Biografie

Zaandammer en voorheen rechtenstudent Rayen Panday (1983) won in 2008 de persoonlijkheidsprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Sindsdien speelt hij op verschillende festivals / podia en in theaters door het land. Op dit moment toert hij langs de Nederlandse theaters met zijn tweede avondvullende cabaretvoorstelling ‘Vrijspraak’. Vanaf januari 2016 is hij inmiddels alweer aan het touren met zijn derde voorstelling: ‘Niet Verder Vertellen’.

In 2008 doet hij voor het eerst een open podium stand up comedy, iets dat hij stiekem al heel lang wilde. Daar werd hij benaderd om auditie te doen voor het Groninger Studenten Cabaret Festival, waar hij in de finale de persoonlijkheidsprijs wint.

Na zijn optreden in zo:RAYMANN werd hij tekstschrijver voor het succesvolle tv programma van Jörgen Raymann. Daarna schreef hij ook voor De Dino Show van Jandino Asporaat. Ook is hij o.a. te zien geweest in het tweede seizoen van het AVRO programma Mag ik u kussen?The Comedy Factory, en ‘De Identiteit van Nederland’ Tevens was hij onlangs de winnaar in de taalquiz De Tafel van Taal. 

Internationaal heeft hij succesvolle shows gegeven in Estland, Denemarken, België, India, Frankrijk, Suriname, Curaçao, Aruba, Thailand en de Verenigde Staten. Door de herkenbaarheid van zijn verhalen, zijn persoonlijke verhaal, zijn typetjes en zang weet Rayen zowel in het Nederlands als in het Engels een breed publiek aan te spreken.

Zijn eerste én tweede avondvullende voorstelling 'Drie Keer Rayen' en 'Vrijspraak' zijn uitgezonden bij de VARA op NPO 3. De DVD van Drie Keer Rayen is online onder andere verkrijgbaar via bol.com.