Biografie

Rayen is in 1983 geboren in Zaandam. Tijdens zijn rechtenstudie besluit hij in 2008 mee te doen aan een open podium stand-up comedy, iets dat hij stiekem al heel lang wilde.
Daar wordt hij benaderd om auditie te doen voor het Groninger Studenten Cabaret Festival 2008 waar hij in de finale de persoonlijkheidsprijs wint. Sindsdien is Rayen actief als stand-up comedian en cabaretier. In 2010 wordt hij een vaste kracht van het Comedy Café in Amsterdam, en begint hij aan zijn eerste avondvullende cabaretprogramma te werken.Naast zijn theatervoorstellingen heeft hij ook optredens op festivals zoals Lowlands en Paaspop gegeven. Sinds 2016 is hij lid van de Comedytrain.

Voorstellingen
Van 2011 tot 2013 speelde Rayen zijn eerste avondvullende cabaretvoorstelling 'Drie Keer Rayen', gevolgd door 'Vrijspraak' in 2014 - 2015. Daarna toerde hij met zijn derde voorstelling 'Niet Verder Vertellen' in 2016 - 2017, en momenteel tourt hij door het land met alweer zijn vierde voorstelling 'Fenomeen'.

Internationaal
Ook internationaal heeft Rayen succes. Door de herkenbaarheid van zijn verhalen, persoonlijke touch, verschillende typetjes en zijn muzikaliteit weet Rayen zowel in het Nederlands als in het Engels een breed publiek aan te spreken. Hij speelde eerder in Estland, Denemarken, België, India, Frankrijk, Suriname, Curaçao, Aruba, Indonesië, Brunei, Thailand en de Verenigde Staten.

Televisie & Radio
In augustus 2014 werd 'Drie Keer Rayen' uitgezonden bij de VARA op NPO 3. Vervolgens werden 'Vrijspraak' in december 2015 en 'Niet Verder Vertellen' in maart 2017 tevens uitgezonden bij de VARA op NPO 3.
Naast de uitzendingen van zijn cabaretvoorstellingen, is Rayen ook te gast geweest in verschillende tv-programma's zoals het AVRO programma 'Mag ik u kussen?', 'The Comedy Factory' op RTL 4, 'De Slimste Mens', 'De Nationale 2017 Test', 'De Tafel van Taal' en 'Klikbeet'.
In 2016 en 2017 had Rayen zijn eigen radiocolumn in het programma Gijs 2.0 op NPO Radio 2.