Biografie

Rayen Panday is bekend als cabaretier. Rayen tourde het afgelopen jaar met alweer zijn zesde cabaretvoorstelling ‘Focus’ door het land. Hij is tevens bekend van zijn shows op Netflix, waaronder zijn eigen 'Netflix Specials Live’. Ook deed Rayen mee aan 'The Roast of Famke Louise’ van Comedy Central. Daarnaast nam Rayen deel aan Last One Laughing (LOL) van Prime Video.  

Rayen is in 1983 geboren in Zaandam. Tijdens zijn rechtenstudie doet hij in 2008 mee aan een open podium voor stand-up comedy, iets wat hij stiekem al heel lang wilde. Hij wordt benaderd om auditie te doen voor het Groninger Studenten Cabaret Festival 2008 waar hij in de finale de Persoonlijkheidsprijs wint. Sindsdien is Rayen actief als stand-up comedian en cabaretier. In 2010 wordt hij een vaste kracht van Comedy Café Amsterdam en begint aan zijn eerste avondvullende cabaretprogramma te werken. Naast zijn theatervoorstellingen is hij tevens bekend van zijn vele optredens in TV-programma’s en op festivals als Lowlands en Paaspop. Sinds 2016 is hij lid van de Comedytrain.

Voorstellingen
Van 2011 tot 2013 speelde Rayen zijn eerste avondvullende cabaretvoorstelling 'Drie Keer Rayen', gevolgd door 'Vrijspraak' in 2014-2015. Daarna toerde hij met 'Niet Verder Vertellen' in 2016-2017 en 'Fenomeen' in 2018-2019. Die laatste show gaf hem bekendheid bij het grote publiek. In 2020 speelde Rayen ’Trigger’. Van 2021 tot en met februari 2023 speelde Rayen ‘Focus’. Op dit moment is Rayen aan het schrijven voor zijn nieuwe show.

Televisie & Radio

In augustus 2014 werd 'Drie Keer Rayen' uitgezonden bij de VARA op NPO 3. Vervolgens werden 'Vrijspraak' in december 2015 en 'Niet Verder Vertellen' in maart 2017 tevens uitgezonden bij de VARA op NPO 3. Naast de uitzendingen van zijn cabaretvoorstellingen, is Rayen ook regelmatig te gast in verschillende tv-programma's, zoals RTL4's Is er een Dokter In de Zaal; AVRO's 'Mag ik u kussen?', 'The Comedy Factory' op RTL 4, 'De Slimste Mens','De Tafel van Taal' en 'Klikbeet'. Ook had hij zijn eigen radiocolumn in het programma Gijs 2.0 op NPO Radio 2. Verder deed Rayen in januari 2023 mee aan 'The Roast of Famke Louise’ van Comedy Central. Daarnaast nam Rayen deel aan Last One Laughing (LOL) van Prime Video. 

Internationaal
Door de herkenbaarheid van zijn verhalen, persoonlijke touch, verschillende typetjes en zijn muzikaliteit weet Rayen zowel in het Nederlands als in het Engels een breed publiek aan te spreken. Hij speelde eerder in Estland, Denemarken, België, India, Frankrijk, Suriname, Curaçao, Aruba, Indonesië, Brunei, Thailand en de Verenigde Staten.